top of page
  • Obrázek autoraEVENTBOX

Zažijte kouzlo Budapešti


Hlavní město Maďarska není od českých hranic tak daleko a má toho spoustu co nabídnout, takže je to ideální destinace na prodloužený víkend.


Budapešť vznikla spojením dříve samostatných měst – Budín, Starý Budín a Pešť. Rozkládá se na obou březích Dunaje, který ji i dnes dává zvláštní a osobitý charakter.  V Budapešti najdete nejen široké spektrum památek různých architektonických stylů, ale i výbornou kuchyni a nevšední zážitky.Co stojí opravdu za to vidět v Budapešti? Zde je 10 tipů na místa, které byste neměli zmeškat.


1) Budapešťský Parlament alias “Országház” – v překladu Státní dům, jeden ze státních symbolů Maďarska a jedna z nejstarších vládních budov v Evropě. Patří mezi nejimpozantnější stavby Budapešti a je inspirována budovou londýnského parlamentu. Nejhezčí pohled získáte např. z Rybářské bašty nebo z druhé strany Dunaje (zastávka metra Batthyány Tér).


2) Gellértova hora – projděte se po Liberty bridge (Most svobody) a vydejte se na tento vrch, odkud se vám naskytne pohled na celou Budapešť. Hned na začátku můžete vidět, případně navštívit, Gellértovy lázně. Pěšinek nahoru vede hned několik a nejsou nijak náročné. 


3) Budínský hrad –Kromě samotného hradu, zde leželo celé středověké město. Nyní zde můžete navštívit také Maďarské historické muzeum, Maďarskou národní galerii, Széchenyiho národní knihovnu nebo pod hradem známý budapešťský most Széchenyi Lánchíd. Nahoru k hradu můžete vyjet např. lanovkou, která je velmi podobná pražšké lanovce na Petříně. 


4) Rybářská Bašta – kousek od Matyášova chrámu se nachází Rybářská bašta, která je poměrně novodobá, byla postavena na počátku 20. století na místě, kde se kdysi konal rybí trh – odtud pochází právě tento název. Bašta má čistě dekorativní charakter. Nedaleko také stojí socha krále Štěpána, zakladatele moderního uherského státu. 


5) Centrální trh – najdete na náměstí Fövám tér. Na první pohled tržnice vypadá jako nádraží, ale ve skutečnosti je to největší a nejoblíbenější trh s výběrem tak velkým, že nebudete vědět, co nakoupit. Ideální místo pro nakoupení suvenýrů v podobě typických maďarských potravin. Otevřeno je od 6-18h, v sobotu jen do 14h a v neděli je zavřeno.


6) Boty na dunajském pobřeží – tento památník připomíná 4 tisíce občanů, převážně židovského původu, kteří byli zabiti během 2. světové války fašistickou stranou. Tito lidé byli zastřeleni na břehu řeky, tak aby těla spadla rovnou do vody. Předtím jim bylo nařízeno svléknout oblečení a boty. Proto se památník skládá ze 60 párů železných bot. 


6) Jubilejní linka metra – další věc, kterou byste neměli zmeškat je projížďka nejstarším metrem kontinentální Evropy, starší je pouze linka metra v Londýně. Uvedena do provozu byla v roce 1896. Dnes je linka zařazena mezi památky kulturního dědictví UNESCO. Stanice jsou ponechány v původním vzhledu, budete si tak připadat jako zpátky v čase. Linka má označení M1 nebo také Žlutá linka. 


7) Termální lázně Széchenyi – jsou jedním z největších evropských komplexů s horkými prameny a celkem s 21 bazény. Termální pramen je bohatý na vápník, hořčík, síran sodný, fluoridy a kyselinu boritou. Voda v každém bazénku má různou teplotu, ty nejteplejší mají 38 °C. Kromě klasického vstupného si můžete navíc zaplatit různé procedury jako jsou masáže, pivní lázně atd. 


8) Kispiac Bistro – výborné místo, kde ochutnat poctivou autentickou maďarskou kuchyni.


9) Szimply Restaurant -místo, kde dostanete nejkrásnější a zároveň nejchutnější snídani.



10) Wasabi extra – pokud jste milovnící asijské kuchyně, neměli byste vynechat tuto restauraci. Objednávku si každý zákazník tvoří sám přes tablet a jídlo je tam opravdu na vysoké úrovni.


A kde se ubytovat?


Budapest, Széchenyi István tér 5-6, 1051

Čtyřhvězdičkový hotel Gresham Palace Budapest, který je dominantou jedné z nejmalebnějších řek Evropy, ztělesňuje historickou vznešenost a mladistvou nadšení. Místní SPA využívá proslulé budapešťské dědictví, zatímco láskyplně zrekonstruovaný palác spojuje 2 miliony mozaikových dlaždic, ozdobný lustr Preciosa, dramatická schodiště.

Budapest, Erzsébet tér 9-10, 1051

Krátkou procházkou od baziliky sv. Štěpána a náměstí Erzsébet a Dunaje se nachází Ritz-Carlton. Hotel sídlí v historické budově z 20. století a nabízí moderní luxus s nádechem tradice. Pěthvězdičkové vybavení zahrnuje maďarskou kuchyni v restauraci DSK Wine & Grill, ubytování v rezidenčním stylu a lázně, které čerpají z evropských zkušeností.


Budapest, Petőfi Sándor u. 2-4, 1052

Cestujte zpět v čase průchodem pařížským dvorem. Párisi Udvar skrývá secesní nákupní pasáž, kde zažijete podívanou na architektonický skvost, ideální polohu v centru města a také okouzlující vizi minulosti, současnosti i budoucnosti.


Budapest, Művész út 2, 1121

The Writer's Villa se nachází v Budapešti v oblasti Pest. Nabízí terasu a výhled na bazén. Vila se skládá ze 7 samostatných ložnic, plně vybavené kuchyně s troubou a mikrovlnnou troubou a 4 koupelen.

Vila nabízí také venkovní bazén. V hotelu je k dispozici půjčovna kol i půjčovna aut. Tato vila je skvělou volbou pro cestovatele, kteří se zajímají o objevování starého města, procházky městem a okružní jízdy.


bottom of page